IELTS je ispit za one koji žele da studiraju ili rade u zemljama gde je engleski jezik jezik komunikacije. IELTS je skraćenica za International English Language Testing System i pokazuje nivo znanja pri kom možete da komunicirate sa ljudima kojima je engleski maternji i da pri tom uspešno koristite sve četiri jezičke veštine: razumevanje, čitanje, pisanje i govor.

IELTS je vodeći ispit engleskog jezika, svake godine ga polaže preko million ljudi i zajednički je ispit British Council-a, IDP: IELTS Australia i Cambridge English Qualifications.
IELTS ima dva modula, tj. dve verzije ispita:

Akademska verzija (The Academic Module) je za one koji žele da studiranju na nekom univerzitetu u inostranstvu. Ispit utvrđuje da li je kandidat spreman da prati nastavu na osnovnim ili postdiplomskim studijama na engleskom jeziku. Skoro svi univerziteti u Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama zahtevaju od studenata koji dolaze iz drugih zemalja, uključujući i Srbiju, da poseduju IELTS sertifikat – akademski modul.

Opšta verzija (The General Training Module) je namenjen studentima koji žele da dovrše srednjoškolsko obrazovanje u zemlji engleskog govornog područja, zatim kandidatima koji učestvuju u programima obuke osoblja, kao i u svrhe imigracije u druge zemlje gde je engleski maternji jezik.
Za IELTS se možete brzo prijaviti – ispit se održava dva puta mesečno u Beogradu u prostorijama British Councila tokom cele godine. Rezultati su dostupni 13 dana nakon polaganja i možete ih pogledati na Internetu, a istog dana sertifikati se šalju poštom onim kandidatima koji žive van Beograda, dok oni iz prestonice mogu da ih preuzmu u kancelariji British Councila.

PRIZNAT ŠIROM SVETA
IELTS je ispit koji je priznat širom sveta i kome se veruje. Prihvataju ga obrazovne institucije u Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, SAD-u, u Evropi i ostalim zemljama gde je potrebno dokazati znanje engleskog jezika. Veliki broj organizacija širom sveta prihvata IELTS sertifikat za najrazličitije namene, kao što su imigracija, zapošljavanje, stručno prijavljivanje i učešće u programima obuka.

Na Internetu možete pogledati Global Recognition System, interaktivnu bazu gde pretražujete širom sveta sve one institucije, obrazovne ustanove, stručna tela, kompanije, vladine agencije koje priznaju i zahtevaju IELTS ispit.

STRUKTURA IELTS ISPITA
Ispit ima četiri dela koji pokriva sve četiri jezičke veštine:

  • Razumevanje (30 minuta)
  • Čitanje (60 minuta)
  • Pisanje (60 minuta)
  • Razgovor (11 – 14 minuta)

Ukupno trajanje ispita je 2 sata i 45 minuta. Prva tri dela ispita se uvek održavaju istog dana dok se usmeni deo može održati do sedam dana pre ili posle ostalih delova.

IELTS OCENE I VALIDNOST
Svi kandidati dobijaju izveštaj o uspehu i znanju engleskog u vidu ocene od 0 do 9 – od najnižeg do najvišeg nivoa. Izveštaj ima pet ocena, jednu za po svaki deo ispita i ukupnu ocenu. Ovaj izveštaj uobičajeno ima važnost dve godine.

Ova tabela pokazuje kako IELTS ocene odgovaraju nivoima Zajedničkog evropskog okvira (CEF) i Cambridge English Qualifications ispitima:

IELTS
rezultati                                  

Odgovarajući CEFR nivo  

Odgovarajući Kembridž ispit

 (Cambridge English Qualification)

8.5+

C2

C2 Proficiency

7.0 / 7.5 / 8.0

C1

C1 Advanced

5.5 / 6.0 / 6.5

B2

B2 First

4.0 / 4.5 / 5.0

B1

B1 Preliminary

3.0 / 3.5

A2

A2 Key

* Molimo vas obratite pažnju da IELTS ocene navedene u tabeli predstavljaju ukupnu ocenu na ispitu i ne odnose se na ocene pojedničnih delova.

Share this: