C1 Advanced

C1 Advanced je prvi od dva najviša Kembridž ispita iz engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku C1. Od polaznika na ovom nivou očekuje se da se samouvereno snalaze u većini situacija u društvu, na poslu i na studijama visokog obrazovanja u zemljama engleskog govornog područja. C1 Advanced je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži u UK, kao i mnogi drugi u svetu, uključujući i poslodavce. Na Internetu možete pogledati Global Recognition System, interaktivnu bazu gde pretražujete širom sveta sve one institucije, obrazovne ustanove, stručna tela, kompanije, koje priznaju i/ili zahtevaju Cambridge Qualifications.

Format ispita

Prvi deo – Čitanje i engleski u praksi (90 minuta)

Čitanje: ovaj deo ispita procenjuje sposobnost polaznika da razume književene tekstove, kao i one koji to nisu, članke iz novina i časopisa (4 vežbanja: 4 teksta praćena različitim vežbanjima za svaki tekst). Engleski u praksi: ovaj deo ispita sadrži zadatke kojima se procenjuje poznavanje gramatike i vokabulara engleskog jezika (4 vežbanja: leksička derivacija, transformacije rečenica, ubacivanje reči u tekst bez ponuđenih odgovora, ubacivanje reči u tekst sa ponuđenim odgovorima).

Drugi deo – Pisanje (90 minuta)

Ovaj deo ispita procenjuje sposobnost kandidata da napiše tekst u formi argumentativnog sastava, pisma, pregleda ili izveštaja, kritike ili ponude na najrazličitije zadate teme. Potrebno je napisati dva teksta (svaki od 220 do 260 reči).

Treći deo – Slušanje (oko 40 minuta)

Ovaj deo ispita zahteva da polaznik razume značenje odslušanog teksta koji može uključivati predavanja, radio emisije, intervjue, prezentacije, govore i diskusije na najrazličitije teme (4 različita vežbanja).

Četvrti deo  – Govor (15 minuta)

Ovaj deo ispita polaže se u paru ili u grupi od tri kandidata i procenjuje se sposobnost interakcije i izražavanja u različitim situacijama: u razgovoru sa ispitivačem, drugim kandidatima i samostalnom govoru (4 dela).

Rezultati
Svaki deo ispita nosi 25 % od ukupne ocene. Krajnja ocena je zbir postignutih bodova iz svih pet oblasti (4 dela testa), što znači da se slabije postignuće iz jedne oblasti može kompenzovati na osnovu dobrih rezulta iz druge. Postoje tri prelazne ocene (A 100%-80%, B 79%-75% ili C 74%-60%). Ako kandidat na ispitu dobije ocenu B ili C, dobiće C1 Advanced sertifikat. Ako dobije ocenu A, dobiće C1 Advanced sertifikat u kojem će biti navedeno da je kandidat pokazao sposobnost na nivou C2. Ovom oznakom sertifikat ne postaje sertifkat C1 nivoa, već samo ukazuje na to da je kandidat spreman da započne sa pripremom C2 nivoa. U slučaju da je uspeh kandidata ispod nivoa C1, ali spada u okvire nivoa B2 (postignut rezultat iznosi 59%-45%), kandidat će dobiti C1 Advanced potvrdu u kojoj će biti navedeno da je kandidat pokazao sposobnost i znanje jezika na nivou B2. Pojedinačni rezultati na sva 4 dela ispita navedeni su na sertifikatu.

Share this: